La vida apassionant d’un home apassionat


Aquest any en sentirem a parlar, i molt, de Ramon Llull, que va néixer a Mallorca al 1232, en una època en què Catalunya i Mallorca eren la mateixa nació, i va morir el 29 de juny del 1315. Enguany farà, doncs, 700 anys de la seva mort, que va succeir a bord d’un vaixell al mar Mediterrani que anava rumb a Mallorca. Va ser enterrat al convent de Sant Francesc de Palma, la ciutat de Mallorca.

Els estudiosos consideren Ramon Llull uns dels creadors del català literari i un dels primers que va utilitzar una llengua romànica, concretament el català, per tractar de coneixements filosòfics, científics i tècnics. Ramon Llull va ser per damunt de tot un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner del segle XIII.

La seva obra escrita és molt extensa i la va redactar en quatre llengües: català, occità, llatí i àrab. Actualment es conserven 240 obres de Ramon Llull, d’entre les quals destaquen: Llibre de l’ordre de cavalleria, Llibre de Santa Maria, Llibre de meravelles, Lo desconhort, El Cant de Ramon Llibre de les bèsties.

Se li atribueix la invenció de la Rosa dels vents i del “Nocturlabi”. Llull fou nomenat beat (el beat, és un títol atorgat a una persona difunta que ha viscut una vida bona i ha realitzat un miracle després de la seva mort).

El 2015 i 2016 ha estat declarat com a any Ramon Llull en commemoració del setè centenari de la seva mort.



“Les veus del Falcó”