Jornada acadèmica en ocasió del Dia d'Europa 2016

"Fronteres visibles i fronteres invisibles".

El passat divendres 6 de maig, els alumnes de 1r de batxillerat van participar a la Jornada acadèmica en ocasió del Dia d’Europa (que se celebra el 9 de maig), juntament amb els alumnes dels instituts Narcís Xifra de Girona, Salvador Espriu de Salt i l’Institut de Cassà. (Dia d'Europa 2016)
Aquest curs la Jornada, organitzada des de l’àrea de Filosofia, portava per títol “Fronteres visibles i fronteres invisibles” i ha estat precedida per un treball previ sobre l’actual crisi dels refugiats. Es tractava de conèixer, pensar i debatre sobre aquesta qüestió: qui són els refugiats? Per què marxen dels seus països? És el mateix un refugiat, un immigrant, un ciutadà? Quins drets tenen? Què s’està fent (governs, UE, ciutadania, ONGs? Què es pot fer?
La Jornada es va desenvolupar a l’auditori Josep Irla de Girona (les sessions plenàries) i la Casa de Cultura (els grups de debat). Vam iniciar la sessió amb la salutació de la professora de Dret de la UdG i directora de Europe Direct Girona. Vam continuar amb el visionat del reportatge “Una família siriana” sobre el qual va tractar el debat en grups intercentres. Després va seguir una posada en comú de les conclusions dels grups. Després de la pausa la Neus Martí, en Manel Gallart, la Marina Camps i en David Ortiz van ser els encarregats de presentar, en llengua anglesa, el treball fet a l’institut sobre el paper de les ONG en la crisi dels refugiats. La Gina Duran, la Carla Luz i Mar Capdevila van ser les finalistes del nostre centre amb les comunicacions sobre “Seria millor un món sense froteres?” . La Mar Capdevila va llegir la seva comunicació davant de l’auditori.
Va atorgar els premis el director dels Serveis Territorials d’Eduació a Girona, el senyor Josep Polanco. Vam comptar amb la intervenció del periodista Lluís Caelles, periodista i enviat de TV3 per cobrir la situació dels refugiats que ens va explicar la seva experiència com a periodista i va compartir amb nosaltres els seus coneixements i opinions. També ens va acompanyar Josep M Terricabras, filòsof, catedràtic i polític català i eurodiputat per ERC. Des del 10 de juny de 2014 és president del grup de l'Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu.
Si voleu saber més coses sobre la Jornada cliqueu aquí. També podreu veure fotos i vídeos.
"Falcó de notícies", 9 de maig 2016