Concentracions del 2 d'octubre

El passat dia 2 d’octubre, l’Institut Rafael Campalans va unir-se a les nombrosíssimes concentracions per condemnar la violència. Aquí podeu veure una imatge dels alumnes d’ESO i Batxillerat, al matí, i una altra dels alumnes de Cicles, a la tarda.



A continuació podeu llegir el manifest que va llegir el director, Pere Parramon:

Benvolgudes, benvolguts, alumnes, professorat i membres del personal d’administració i serveis,
Ahir vam veure com en molts centres educatius i espais espais cívics de les nostres poblacions catalanes que havien estat habilitats com a col·legis electorals es van produir actes violents. Ni les aules ni els llocs de reunió són el lloc per a les porres o les escopetes de pilotes de goma, ni per anar amb la cara tapada, ni per imposar res per la força de la brutalitat, la repressió o la vexació; aquests espais són el lloc per als llapis o els ordinadors, per anar amb la cara descoberta i el cap ben alt, i per compartir i contrastar les idees que cadascú, en l’exercici ordenat de les seves llibertats, vulgui expressar. Ahir, 1 d’octubre de 2017, vam veure escoles, instituts i altres espais dedicats a la ciutadania embrutits per uns actes que ens avergonyeixen profundament i que no estem disposats a tolerar, perquè les escoles, els instituts i els equipaments municipals han de ser sempre i sense cap excepció la màxima expressió de la convivència.

La comunitat educativa no pot restar immòbil ni callar davant d’uns actes, els d’ahir, que van en contra de tots els nostres principis, de tots els nostres valors i del model de societat basada en el respecte i el diàleg en què creiem. És per tot això que condemnem amb tota l’energia que ens dóna la força de la paraula i de la raó, qualsevol forma de violència exercida contra un poble que vol expressar les seves idees a través del més elemental dels mecanismes de la democràcia: el vot.

Ahir ens van ferir, amb sang i sense sang, i condemnem sense embuts aquells que van aixecar la mà i aquells que els van atiar, però aquestes ferides no han d’emboirar una altra part que també va brillar arreu i durant tot el dia: les abraçades, els somriures, la solidaritat entre persones que no es coneixien, la resposta pacífica, l’organització i la col·laboració, la llibertat... I és en aquest punt on vull adreçar-me molt especialment als alumnes, nois i noies, per expressar-vos la meva –la nostra– confiança en vosaltres i en la vostra capacitat per ajudar-nos a potenciar tot allò que en el dia d’ahir ens va fer grans i per desterrar tot allò que ens avergonyeix i que no podem consentir, ni com a individus, ni com a poble. Aquests dies hem sentit i hem llegit que les famílies i els professors us hem manipulat. Això, com sabeu, no és cert. Les escoles i els instituts no hem d’adoctrinar ni formar en ideologies d’un o altre signe; el que fem aquí és fomentar l’esperit crític i la vostra capacitat per ser ciutadanes i ciutadans de ple dret que pugueu viure les conquestes socials que van costar tants esforços a tantes persones que ens han precedit. La resposta davant de la violència que vam patir ahir s’ha d’articular des de la intel·ligència i els valors democràtics lligats amb la llibertat d’expressió. No tenim cap dubte que ho fareu. La societat catalana és rica i plural: tenim diferents opinions i mirades sobre la realitat; sabem que les defensareu.

Moltes gràcies a totes i a tots.