L’art i la història units al Saló del Còmic.

Coincidint amb la 32ena. edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, tindrà lloc entre el 15 i el 18 de maig de 2014, el III Concurs escolar del saló del còmic “Catalunya, passat i futur”, FICOMIC, amb la col.laboració del Departament d’Ensenyament. Aquest concurs està destinat als alumnes de cicle mitjà i superior d’educació primària i als d’ESO. Enguany la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714 serà present en el saló del còmic, per aquest motiu les temàtiques del concurs estaran vinculades a la història de Catalunya: Com t’imagines Catalunya d’aquí a 300 anys (categories Ai B). Un moment en la història de Catalunya (categories C, D i E). El concurs consta de cinc categories (A, B, C, D, E), d’acord amb els nivells educatius de l’alumnat participant. 

Una bona colla d’alumnes de 1r i de 3r d’ESO del nostre institut han estat seleccionats per la professora de visual i plàstica per participar en aquest concurs de còmics. És una activitat molt motivadora i que engresca els alumnes a prendre-hi part, i es dóna el cas que a més és del tot interdisciplinar, és a dir que toca aspectes de la història de Catalunya a més de fer un treball artístic del tot interessant.

La categoria dirigida als alumnes de l’ESO a la qual optaran els nostres alumnes es proposa que l’alumne triï un moment de la història de Catalunya que consideri significatiu i que n’elabori un còmic. En el treball ha de constar el títol del còmic, però no hi ha d’aparèixer cap altra dada referida a l’autor o al centre docent. El còmic s’ha de presentar fet a mà, en color o en blanc i negre. Els textos dels còmics poden ser en català, occità o en les altres llengües curriculars. Els treballs han de ser individuals i només se’n pot presentar un per participant. L’extensió de les obres presentades serà d’un màxim de 2 pàgines (1 full per les dues cares o 2 fulls per una sola cara), en format DIN A4 (21x29,7cm.). Es valorarà la correcció lingüística, els recursos narratius propis del llenguatge del còmic, la creativitat i la tècnica del dibuix. També és valorarà que el contingut del còmic presenti una visió crítica dels possibles estereotips de gènere i que inclogui valors relacionats amb el respecte a les persones i a la convivència. S’hauran de presentar els treballs originals. Les obres que es presentin al concurs han de ser creacions pròpies i inèdites. Totes les obres són propietat dels autors. L’organització es reserva el dret de reproduir les obres dels guanyadors i finalistes durant un any natural a comptar des del dia 19 de maig de 2014.


Si els nostres alumnes compleixen totes aquestes condicions i a més són triats guanyadors, haurem fet una obra completa. De moment us deixem un tast en forma d’imatges d’un dels nostres alumnes que participarà en el Saló i mentrestant podreu comprovar la qualitat i el nivell del seu treball.



“Falcó de notícies”