El llatí, una llengua morta? Només als ulls dels incomprensius!

Aprendre llatí, llengua actualment considerada morta, pot ser vist com una pèrdua de temps i un esforç innecessari per part d’algunes persones. Molts dels estudiants de quart d’ESO que cursen aquesta assignatura creuen que les llargues traduccions i les diferents declinacions no els serviran de gaire res a la vida, atès que pot ser difícil trobar-hi una aplicació palpable. La VII Trobada d’alumnes de llatí de 4t d’ESO a Roses va ser la forma excel·lent de fer-nos adonar que aquesta llengua és encara molt viva. Personalment, va servir-me per veure que hi ha molta gent que l’estudia i que compartim el deure de saber valorar-la.

La imagen puede contener: una persona
Foto de la trobada. Font: Facebook de l’ajuntament de Roses.
Més de 400 estudiants gironins vam trobar-nos de bon matí a La Ciutadella de Roses per realitzar un conjunt d’activitats relacionades amb la llengua i la cultura llatina. Cada grup, conformat per nois de diferents instituts, va passar per quatre tallers. Aquests grups portaven noms de divinitats gregues i llatines. El meu, que es deia Hera, va fer un taller de jocs de l’època romana, un segon de vestits i accessoris i un darrer on vam fer un amulet, altrament conegut com la bulla. Tothom, a més, va passar pel museu per completar un qüestionari. Un cop acabades les activitats, vam arribar-nos al teatre del municipi per veure els actors de l’escola de teatre El Galliner de Girona representant Els suplicants, una adaptació de l’obra clàssica d’Èsquil en què la comparaven amb la crisi actual dels refugiats. Va ser un espectacle molt emotiu i després de la funció vam tenir l’oportunitat de parlar del rerefons de l’obra amb els actors.
Espero que moltes altres generacions puguin gaudir d’aquesta trobada tan divertida i puguin aprendre llatí perquè, tal com deia Sèneca: «timendi causa est nescire», que vol dir que la ignorància és la causa de la por. I sempre és millor viure sense por!
No hay texto alternativo automático disponible.
Foto de la camiseta de la trobada. Font: Facebook de l’ajuntament de Roses.
Berta Coll Bosch, 4t d'ESO, 25 d'abril 2017